DAGBOEK VAN EEN OVERLEVER

Ontmoeten

Mei 2023 & Mei 2024

Er zijn heel wat ontmoetingen geweest in de afgelopen jaren waar ik met heel veel voldoening en dankbaarheid op terugkijk. Vaak waren dit ontmoetingen met lotgenoten, over één van die speciale momenten schrijf ik in deze update.

Het was ruim een jaar geleden dat mocht ik meedoen aan een fotoshoot van WijZijnM. Een organisatie die zich inzet om het taboe rond misbruik te doorbreken en veel doet in de media om de zichtbaarheid te vergroten. Zo was er een paar maanden terug de campagne #durftezien met de ontzettend indringende video, van harte aanbevolen.

Ik heb het voorrecht een aantal mensen uit die video ontmoet te hebben. Het doet ontzettend goed om te weten en vooral, te merken, te voelen, dat je niet alleen bent. Het is één ding om de verhalen te lezen op een computer of tablet, of allicht een video, presentatie of workshop te volgen. Dat is het begin en doorbreekt al die enorme eenzaamheid die rond het thema misbruik hangt.

Maar deze ontmoeting ging daarin een flinke stap verder. Het werd een prachtige dag daar in de fotostudio. De visagist was aanwezig, uiteraard de fotograaf, mensen van WijZijnM en wij, de personen die op de foto zouden gaan. Ze hadden als speciaal cadeau voor ons allemaal een kindfoto helemaal opnieuw professioneel bewerkt en deze op een prachtige canvas gedrukt. Toen ik deze kreeg schoot ik vol, wat zag ik er lief, zacht en kwetsbaar uit. Een leuke jongen die net als iedereen daar, veel te jong, veel te veel te verduren kreeg. Het was bijzonder om die foto zo te krijgen.

En daarna was tijd voor de visagist, die kon mooi die paar tranen weer camoufleren en als man mocht ik aftrappen met de foto’s maken. Daarna had ik alle tijd om weer met de anderen te praten en wat een verhalen komen er dan los. Natuurlijk hebben we het soms over het misbruik en hoe dit doorwerkt. Maar ook over wat we leuk vinden, wat we allemaal hebben gedaan en zoal mee bezig zijn.

Maar wat vooral doorklinkt in elk verhaal is de enorme kracht van de persoon. In elk verhaal blijkt onze ongelooflijke overlevingskracht, om met wat ons gegeven is, nu toch het mooiste te maken van het leven ondanks dat wat ons is aangedaan. Ja dat raakt, ja het beïnvloed helaas het leven, het heeft ons heel veel kansen doen missen. 

Maar we laten ons daar niet door uit het veld slaan. De krachtige verhalen van mij en andere overlevers kun je lezen op de website en Insta van WijZijnM. Gaaf is dat ik met een aantal van hen nog steeds contact heb en vooral, we moedigen elkaar aan om vooral door te gaan in het leven. Of dat nu met kunst maken is, een opleiding of voor velen van ons op enig wijze ons verhaal inzetten ten behoeve van anderen die dit helaas meemaken.

Zo stond ik afgelopen week opnieuw, ruim een jaar na dato met mijn foto voor een groep. Deze keer waren het 50 mensen die op enige wijze verbonden zijn met Veilig Thuis. Samen met de coördinator van NoNeedToHide brachten we onze bijdrage aan een training over misbruik. Onze focus was vooral op het kind, het slachtoffer, wat hij of zij nu nodig heeft. Welke steun heeft dit kind ten eerste nodig? Wat voor hulp zou er moeten zijn voor de familie, de juf of meester, de klasgenoten en vrienden? Waar zou de professionele zorg op moeten focussen? 

Een enorm vraagstuk waar we nog maar een begin konden maken van het proberen te beantwoorden van deze moeilijke vragen. Tegelijk kwamen er ook heel veel goede suggesties en opmerkingen. Vaak werd genoemd ten eerste het kind te onschuldigen, heel duidelijk te maken dat het niet zijn schuld is en dat het goed is dat hij of zij dit verteld. Dat hij of zij niks verkeerd heeft gedaan.

Hoe belangrijk het is als volwassene om de eigen emotie te kunnen parkeren, of “net te doen alsof je kalm blijft” zoals Iva Bicanic zegt in deze video van CSG. Het is belangrijk dat het kind direct ook weer kind mag zijn en niet belast wordt met zaken die wij als volwassenen moeten regelen.

Zo bijzonder om nu weer een jaar verder de ervaringen van een jaar eerder in te kunnen gaan zetten als training en hulp voor anderen. Ik hoop dat dit ik dit meer mag gaan doen en zie ernaar uit om dit verhaal en de prachtige foto vaker te gebruiken tot steun van anderen. Mijn missie is daarin hetzelfde als wat ik schreef destijds bij dat bericht waarom ik op de foto ging:

“Ik sta hier omdat ik een ieder die met seksueel misbruik te maken heeft gehad wil vertellen dat zij niet alleen staan.”


Een gedachte over “Ontmoeten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *